Brownfield Regeneration

Barnet, UK

Services:

Architecture

 

Client:

Confidential

 

End User:

Residents & local community

 
Project Value:

N/A

 
Completion:

Unbuilt

 
RIBA Stages:

2

This study interrogated the potential of a Local Authority owned surface car park adjacent to an underground station in North London. Initially brought in to review the scope for increasing parking capacity at the site and improving the user experience, Fatkin identified the potential of the site to offer both parking and mid-rise housing in a highly sustainable location, in line with the London Plan and London Underground Ltd station upgrade strategies.

A range of schemes were developed, testing parking capacities from 300-1200 spaces and dwelling unit numbers from 117-285. All schemes aimed to address existing problems of antisocial behaviour and to improve connectivity to adjoining residential areas, with provision to renaturalise the watercourse and reintegrate it into the urban fabric with resulting ecological and social benefits.

The housing blocks were based on viable single and dual aspect layouts with space proofing for vertical and horizontal circulation.

Fatkin also reviewed the potential to incorporate and phase the development of an improved underground station and public square at road level with oversite development, building on existing public realm studies carried out by the client in previous years.