Hendra House

UK

Services:

Architecture & Planning

 

Client:

Confidential

 

End User:

Confidential

 
Project Value:

TBC

 
Completion:

2021

 
RIBA Stages:

2-4

Fatkin was appointed to design a split-level new-build detached house on a town centre site in Launceston, Cornwall. The brownfield site is located in the garden space of the former magistrate’s court, a short walk from the town square and on a steeply sloping plot.

In order to make best use of the topography and the views out across the town’s historic deer park, the house is ‘upside down’ with the living spaces on the top floor and the bedroom and utility spaces at lower level. The garden is connected to both by external landscaped stairs.

In order to simplify the construction and waterproofing strategy for the build, the house is set away from a retaining wall, enabling the provision of windows at lower level to all elevations and providing a walkway for maintenance.

The house is clad in white render, weatherboarding and natural slate, reflecting the local materiality.